Plan posiłków w dniach 17.05- 21.05.2021 r.

 

DZIEŃ TYGODNIA

 

I ŚNIADANIE

 

II ŚNIADANIE

 

OBIAD

 

PONIEDZIAŁEK

 

Kanapka:

pieczywo mieszane, masło

polędwica sopocka, twarożek z ziołami, zielony ogórek,

Napój: herbata

Alergeny:  1,7      325 kcal 

 

Koktajl mleczno – owocowy,

chrupki kukurydziane

 

 

Alergeny:  1,7      170 kcal

 

 

I danie:

krem szparagowy z groszkiem ptysiowym (kaloryczność: 190kcal, białko: 5,3g, węglowodany 11,6g, tłuszcz 9,6 g)(szparagi mrożone, bulion, masło, cebula, przyprawy)

II danie: Makaron w sosie włoskim (mieszanka śródziemnomorska) (310kcal) (kaloryczność: 310kcal, białko: 12g, węglowodany 40g, tłuszcz 8,6 g) (makaron, marchew, cebula, czosnek, cukinia, pomidory, przyprawy) Alergeny: 1,3,9

 

WTOREK

 

Kanapka:  pieczywo mieszane, masło,

bułka kajzerka , szynka drobiowa, pasta z białego sera i ogórka, pomidor,

Napój: napar z herbatki rumiankowej

Alergeny:   1,7, 3      368 kcal

 

mleko,

suche andruty,

owoc sezonowy

 

 

Alergeny:  1      172 kcal

     

I danie: zupa kalafiorowa (kaloryczność: 180kcal, białko:6,8g, węglowodany 8,9g, tłuszcz 6,7 g)(kalafior, marchew, pietruszka, seler, por, ziemniaki, bulion, przyprawy)

II danie: kotlecik mielony, ziemniaki, surówka z modrej kapusty

(mięso z indyka, jajko, bułka, ziemniaki, modra kapusta, przyprawy)(kaloryczność: 330kcal, białko: 11,8g, węglowodany 10,4g, tłuszcz 15 g)Alergeny 1,9,3

 

ŚRODA

 

 

 

Zupa mleczna: zacierki na mleku,

Kanapka: pieczywo mieszane,  masło,

szynka chlebowa, papryka

Napój:  herbata z czarnej porzeczki

Alergeny:   1,7          370 kcal

 

sernik na zimno,

owoc sezonowy,

herbata

 

Alergeny:  7         250 kcal

 

 

I danie: zupa ziemniaczana(kaloryczność: 229kcal, białko:5, węglowodany 19, tłuszcz 14 g)(ziemniaki, bulion, marchew, pietruszka, seler, por, śmietana)

II danie: kluseczki kładzione z szynką, bukiet warzyw na parze (kaloryczność: 340kcal, białko:21, węglowodany 66, tłuszcz 5 g)

(mąka, jaja, szynka, kalafior, brokuł, marchew) Alergeny: 1,3,9

 

CZWARTEK

 

Kanapka:

pieczywo mieszane, masło,  kiełbasa żywiecka,  serek  topiony, 

pomidor,

Napój:  herbata

Alergeny:   1,7       300 kcal

wafle ryżowe,

serek owocowy,

woda

owoc sezonowy ,

Alergeny:  7     230 kcal

I danie: rosół z niteczkami (kaloryczność: 200kcal, białko:15,2g, węglowodany 43,8g, tłuszcz 7,3 g)(mięso wołowe, mięso z indyka, marchew, seler, por, cebula, pietruszka, przyprawy, makaron jajeczny)

II danie: potrawka, ryż, marchewka z groszkiem (kaloryczność: 350kcal, białko:33,3g, węglowodany 60,8g tłuszcz 15,8 g)

(mięso drobiowe, ryż , marchew, groszek, śmietana, masło, przyprawy)

Alergeny 1,3,9

 

PIĄTEK

 

Kanapka:

pieczywo mieszane, razowe masło,  żółty ser, zielony ogórek, dżem

Napój: herbata  z cytryną

Alergeny:  1,7,4                        360 kcal

sok marchwiowy,

herbatniki

 

Alergeny:  1                                190 kcal

I danie:

pomidorowa z makaronem (170kcal)(kaloryczność: 170 kcal, białko:15,2g, węglowodany 43,8g, tłuszcz 7,3 g)

(bulion, marchew, seler, por, pietruszka, przecier pomidorowy, przyprawy, makaron jajeczny)

II danie: paluszki rybne, ziemniaki, surówka z kiszonej kapusty (320kcal)(kaloryczność: 320kcal, białko:10,7g, węglowodany 7,3g, tłuszcz 14,9 g)(ryba, panierka, ziemniaki, kapusta kiszona, marchew, jabłko)

Alergeny: 1,3,4,9