lan posiłków w dniach 17.-21.01.2022r.

 

 

 

 

I ŚNIADANIE

 

II ŚNIADANIE

 

OBIAD

 

PONIEDZIAŁEK 

Kanapka: pieczywo mieszane, masło polędwica sopocka, twarożek z ziołami, zielony ogórek,

Napój: herbata owocowa

Alergeny:  jaja, mleko, gluten                                        325 kcal

wafle podpłomyki, miód jabłko

mleko

 Alergeny:  jaja, mleko, gluten     

 170 kcal                                             

I danie: krem z jarzyn (ziemniaki, marchew, pietruszka, seler, kalaprepa)150 kcal

II danie: Makaronik w sosie włoskim (makaron, papryka, bakłażan, fasolka, szparagi, przecier pomidorowy) 260 kcal

Alergeny: jaja, gluten, seler

 

WTOREK

 

Kanapka:  płatki kukurydziane z mlekiem, pieczywo mieszane, masło, szynka chlebowa, pomidor

Napój: napar z herbatki rumiankowej

Alergeny: gluten, jaja, mleko         368kcal                                            

serek owocowy owoc sezonowy

woda 

Alergeny:  mleko       172 kcal

I danie: zupa minestrone z drobnym makaronem marchew, pietruszka, fasolka, pomidor, czosnek, por, seler, kapusta, cukinia, makaron muszelki) 190 kcal

II danie: Chińszczyzna z ryżem (polędwica wieprzowa, włoszczyzna, pędy bambusa, grzyby mung, cebula, papryka, ryż paraboliczny) 270 kcal

Alergeny: seler, gluten, jaja

 

ŚRODA

 

 

Kanapka: chleb razowy,  masło,

szynka z indyka,  serek kanapkowy, papryka

Napój:  herbata z czarnej porzeczki

Alergeny:   mleko, gluten       370 kcal                      

placek drożdżowy kawa z mlekiem

jabłko 

Alergeny:  gluten, mleko ,     2 50 kcal                   

I danie: zupa z zielonego groszku (włoszczyzna, ziemniaki, groszek)150 kcal

II danie: Udko pieczone z kaszą jęczmienną i warzywami (udko z kurczaka, marchew, pietruszka, seler, por, kasza jęczmienna) 290 kcal

Alergeny: gluten, seler

 

CZWARTEK

 

 

Kanapka: bułka razowa, pieczywo mieszane, masło, szynka drobiowa,  ser żółty , pomidor,

Napój:  herbata z cytryną

Alergeny: gluten, jaja, mleko  

                300 kcal                      

koktajl mleczno  – owocowy

chrupki wielozbożowe

 

Alergeny:  mleko, gluten        

             230 kcal                  

I danie:  zupa ogórkowa (ogórki kiszone, marchew, seler, pietruszka, por, ziemniaki)                                  Alergeny: seler 150 kcal

II danie: Kluseczki łyżką kładzione z krakowską kiełbaską, marchewka junior

(kiełbasa krakowska, mąka, jaja, marchewka, olej)

300 kcal

 

PIĄTEK

Kanapka: pieczywo mieszane, bagietka masło, powidła śliwkowe, tzaziki

Napój: herbata  z cytryną

Alergeny:  gluten, mleko, jaja   

                                                      360 kcal                                        

sok marchwiowy’,

herbatniki,

 

Alergeny: gluten, jaja, mleko 

                                                     190 kcal              

 

I danie: Lekki barszczyk z gwiazdkami

(włoszczyzna, burak kostka, makaron gwiazdki) 180 kcal

II danie: Paluchy rybne, ziemniaki, surówka z kwaszonej kapusty (dorsz, mąka,  płatki kukurydziane, kapusta kwaszona, marchew, natka) 220 kcal

Alergeny: gluten, jajko, ryba