Plan posiłków w dniach 22.03- 26.03.2021 r.

 

DZIEŃ TYGODNIA

 

I ŚNIADANIE

 

II ŚNIADANIE

 

OBIAD

 

PONIEDZIAŁEK

 

 Kanapka:  pieczywo mieszane, masło, szynka konserwowa, pomidor, szczypiorek, dżem niskosłodzony

Napój:  kawa zbożowa z mlekiem herbata

Alergeny:  1,7      325 kcal

 

 pieczywo chrupkie  wieloziarniste,

serek Almette ,  papryka czerwona

herbata owocowa

Alergeny:   1,7              240 kcal

I danie: zupa minestrone z drobnym makaronem (bulion warzywny, marchew, pietruszka, seler naciowy, pomidory, fasolka, ziemniaki, por, makaron)Składniki odżywcze: kaloryczność 140 kcal, białko 5,5g, węglowodany 10,5g, tłuszcz 9g

II daniekopytka z masełkiem i cebulką, surówka z marchewki (ziemniaki, mąka, jajko, masło, cebula, marchew, cytryna, jabłko) Składniki odżywcze: kaloryczność 140 kcal, białko 5,5g, węglowodany 10,5g, tłuszcz 9g  Alergeny:   1,9

 

WTOREK

 

Kanapka:  pieczywo mieszane, masło

bułka razowa, żółty ser, zielony ogórek, pasta z makreli

Napój: herbata 

Alergeny:  1,7        330 kcal

serek owocowy,

owoc sezonowy ,

woda

 

Alergeny:   1,7          165 kcal

I danie: krem z pieczonych białych warzyw (kalafior, czosnek, cebula, seler, ziemniaki, pietruszka, ciecierzyca) Składniki odżywcze: kaloryczność 170 kcal, białko 7,2g, węglowodany 21,8g, tłuszcz 7g

II danie: pulpecik drobiowy w sosie pomidorowym, ziemniaki, surówka colesław(mięso drobiowe, cebula, jajko, bułka tarta, pomidory, ziemniaki, kapusta biała, marchew) Składniki odżywcze: kaloryczność 232 kcal, białko 8g, węglowodany 3,7g, tłuszcz 4,21g Alergeny:   1,3,9

 

ŚRODA

 

 

 

Kanapka: pieczywo mieszane,  masło, bagietka,  serek homogenizowany ze szczypiorkiem, pestki dyni, kiełbasa krakowska,  rzodkiewki

Napój:  herbata

Alergeny:   1,7           327 kcal

 

jogurt z musem truskawkowym,

chrupki kukurydziane,

 woda

Alergeny:  1,7        195 kcal

I danie: zupa z zielonym groszkiem (bulion warzywny, por, zielony groszek)

Składniki odżywcze: kaloryczność 153 kcal, białko 7,6g, węglowodany 19,6g, tłuszcz 8g

II danie: gulasz z szynki z jarzynami, kasza pęczak, buraczki (mięso z szynki, marchew, cebula, czosnek, brokuł, papryka)Składniki odżywcze: kaloryczność 278 kcal, białko 9,3g, węglowodany 10,2g, tłuszcz 12g  Alergeny:   1,

 

CZWARTEK

 

Kanapka: pieczywo mieszane, masło,

chleb razowy, mielonka drobiowa, pomidor z ziołami , miód, orzechy,

Napój:   herbata z cytryną

Alergeny: 1,7,8            342 kcal

 

babka poznańska,

kawa z mlekiem, herbata

owoc sezonowy

Alergeny:  1,7              200 kcal

 

I danie: krupniczek (marchew, seler, pietruszka, por, cebula, kasza jęczmienna, ziemniaki, mięso drobiowe) Składniki odżywcze: kaloryczność 179 kcal, białko 12,3g, węglowodany 20,9g, tłuszcz 3g

II danie: leczo warzywno-mięsne, pyzy(papryka, pieczarki, cukinia, pomidor, parówka, cebula, mąka pszenna, drożdże, mleko, jajko)Składniki odżywcze: kaloryczność 299 kcal, białko 14g, węglowodany 43g, tłuszcz 16g Alergeny:   1,9

 

PIĄTEK

Zupa mleczna: zacierki na mleku,

Kanapka: pieczywo mieszane, masło,

pasta z jajeczna z żółtym serem , kiełki, zielony ogórek

Napój:   herbata ,

Alergeny:  1,7,4             360 kcal  

 kakao, sucharki, owoc sezonowy

woda

Alergeny:  1,7,               250 kcal

I danie: krem marchewkowy (marchew, bulion warzywny, cebula, masło)

Składniki odżywcze: kaloryczność 156 kcal, białko 2,4g, węglowodany 10,7g, tłuszcz 11,5g

II danie: naleśniki z serkiem waniliowym lub prażonym jabłuszkiem z brzoskwinią(mąka pszenna, mleko, jajko, ser twarogowy, wanilia, mleko, jabłko, brzoskwinia) Składniki odżywcze: kaloryczność 298 kcal, białko 17g, węglowodany 31,4g, tłuszcz 10,5g Alergeny:   1, 3,7